studiu-universitatea-oxford-cercetatorii-isi-fac-griji-cu-privire-la-nivelul-apei-potabile-pe-planeta-nonstop

Studiu Universitatea Oxford – Cercetatorii isi fac griji cu privire la nivelul apei potabile pe planeta!

Conform cercetatorilor, schimbarile climatice afecteaza din ce in ce mai mult calitatea apei, implicit cea potabila. Toata reteaua de instalatii sanitare de pe mapamond este pusa sub presiune. Acest factor conduce din ce in ce mai mult la initiative referitoare la gasirea unor surse alternative. Este vorba de utilizarea apei de ploaie si apei gri pentru inlocuirea celei potabile utilizate in aparatele de uz casnic. Pe langa asta, s-a decis ca aparatele sanitare vechi sa fie inlocuite cu versiuni de economisire a apei.

Cu toate acestea, cercetatorii din domeniu se arata ingrijorati cu privire la un anumit aspect. Se pare ca utilizarea de aparate eficiente in economisirea volumului de apa, inclusiv a celor casnice, a dusurilor, a  robinetelor care sunt conectate la reteaua de apa si la sistemele de drenare existente reprezinta un factor de risc. Se tem ca vor aparea situatii nesigure pe viitor cu privire la consumul de apa, deoarece aceste aparate nu economisesc suficient.

Ce solutii exista?

 

Exista mai multi factori care au ridicat problematica apei potabile disponibile. Cauze precum schimbarile climatice, urbanizarea si nevoia crescanda de a utiliza frecvent apa, energia si resursele au asigurat ca lumea tehnologiei sanitare este in pragul unui colaps mondial. Mai multe universitati, institutii si companii de profil s-au unit intr-un grup de cercetare ce urmeaza sa realizeze mai multe studii intensive. Acestea vor face referire la schimbarea conditiilor actuale in care instalatiile sanitare functioneaza.

In perioada care va veni, TVVL, in colaborare cu CIB (Consiliul International pentru cercetare si inovare in constructii) din Haarlem, va oferi o noua sansa. Este vorba de un proiect nou care va ajuta oamenii de stiinta si expertii tehnici care lucreaza in domeniul aprovizionarii cu apa, canalizari si dotari sanitare pentru cladiri.

Experti din intreaga lume se vor intalni la cel de-al 43-lea simpozion intitulat „Aprovizionare cu apa si drenaj” al Consiliului international pentru cercetare si inovare in constructii si constructii (CIB). Ei vor discuta despre mai multe modalitati de eficientizare a consumului de apa potabila si resurse.

       apa

Se analizeaza posibilitatea schimbarii sistemelor de canalizare!

 

Mai multi cercetatorii din diferite tari cerceteaza felul in care materia fecala este transportata prin sistemele de canalizare atunci cand o cantitate mai mica de apa este varsata in sistem. Mai mult de-atat, daca practicile de econimisire a apei continua sa fie monitorizate, performantele de auto-curatare a canalizarilor pentru a fi identificate solutii de economisire a apei vor creste treptat.

Oamenii de stiinta care sunt membrii la Universitatea Oxford impreuna cu cercetatorii din intreaga lume cerceteaza un nou sistem de drenaj. Aceasta structura este de tip gravitational si asigura ca tevile mai mici, in care concentratia de materie solida in apele uzate menajere sa fie mai mica, sa functioneze optim. Acest lucru va usura si va ieftini mult mai mult ca statia de tratare a apei sa recupereze fosfatul din apele uzate. Fosfatul este o materie prima esentiala si finita, care este de-asemenea pe cale sa fie rapid epuizata.

Expertii sunt, de asemenea, preocupati de relatia dintre dimensionarea sistemelor de alimentare cu apa si cantitatea efectiva de apa pe care o furnizeaza. Modalitatile de calcul existente nu tin cont de comportamentul diferitelor grupuri de utilizatori si de evolutiile tehnologice rapide legate de aparate si dispozitive sanitare eficiente in economisirea apei.

Metodele existente rezulta la supradimensionarea sistemelor de alimentare cu apa. Ca un adaos, fata de deteriorarea calitatii apei, aceasta poate influenta negativ furnizarea durabila si eficienta din punct de vedere al consumului de apa calda (cea de la robinet).

In timpul simpozionului, diferite tari isi vor expune rezultatele cercetarii si vor propune noi metode de a masura aprovizionarea cu apa necesara pentru bunul mers al sistemelor de consum. In ceea ce priveste sistemele sanitare, expertii subliniaza necesitatea de a gandi la nivel de sistem macro, in loc sa se concentreze pe masuri la nivel de componente.

Apreciaza post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *